Delftse motor voor microchiptalent

Op dinsdag 1 juli sprak het college van burgemeester en wethouders van de Gemeente Delft over Beethoven Zuid-Holland, een omvangrijk programma om meer technische studenten op te leiden voor de microchipsector. Onderwijsinstellingen in heel Zuid-Holland bundelen via Beethoven hun krachten om samen 2.000 extra technici op te leiden. Veel van deze activiteiten komen samen in Gemeente Delft.

Marije Paardekooper is namens de Gemeente Delft direct betrokken bij Beethoven Zuid-Holland, als lid van de projectgroep. Zij schetste het College van B&W de aanleiding voor dit omvangrijke subsidieprogramma. Programmamanager Joost van der Veen lichtte toe welke stappen in deze eerste maanden zijn ondernomen. Belangrijke uitgangspunten zijn dat de talentvraag uit het bedrijfsleven centraal staat (industry-led) en dat we op alle mogelijke manieren studenten uit mbo, hbo en wo willen samenbrengen. Deels via innovatieve onderwijsvormen, zoals een hbo-wo techniekpropedeuse. En deels in projecten van mbo-, hbo- en wo-studenten met het werkveld.

Het programma Beethoven Zuid-Holland raakt aan de portefeuilles van het gehele College. Uiteraard op het thema onderwijs (Wethouder Joelle Gooijer) en het thema economie (Wethouder Maaike Zwart). Maar ook raakt het aan studentenhuisvesting, mobiliteit en de samenwerking met andere overheden. Zoals de Provincie Zuid-Holland, de Economic Board Zuid-Holland en Brainport. Juist die integrale blik is nodig om van het programma een succes te maken.

In Zuid-Holland en zeker ook in Delft is een uniek ecosysteem van kennisintensieve bedrijven, kennisinstellingen en overheden. Nu al wordt de helft van alle Nederlandse technici in Zuid-Holland opgeleid en met de TU Delft beschikt Zuid-Holland over de grootste technische universiteit van Nederland. Met elkaar verkennen we hoe we die positie als kennisstad kunnen uitbouwen. En hoe we vanuit Zuid-Holland maximaal kunnen bijdragen aan de talentopgave van de microchipsector in Nederland.